Посадка саджанця груші

Якщо ви поставили питання – як правильно посадити саджанець груші, то відповідь проста найкраще це робити, восени. Необхідно починати посадкові роботи після того, як опаде листя, але не пізніше перших заморозків, потрібно підготувати посадкові ями хоча б за 7 до висадки рослин.

Саджанці висаджують у ями, зрідка при цьому використовують траншеї. Найбільш активне коріння на сильнорослих підщепах цього дерева знаходиться на глибині 60-80 см. Як садити інші саджанці ви можете дізнатися тут https://tdazovcable.kiev.ua/category/rizne/.

Правила посадки груші

Верхній шар ґрунту при копінні ями приблизно на багнет лопати відкладають окремо від щільного і менш родючого ґрунту нижніх шарів. На дні виритої ями грунт добре рихлять і вбивають кілок по центру такої висоти, щоб його верхівка була на висоті нижньої гілки саджанця. Перед днем ​​посадки необхідно перемішати вийнятий ґрунт із добривами, компостом, відмінно в цьому випадку підійде субстрат, отриманий від каліфорнійських хробаків.

Посадка саджанця груші

Такі добрива крім того що містять велику кількість незамінних для рослини речовин, ще й значно покращують структуру ґрунту: легкі ґрунти після внесення компосту краще насичуються вологою і важкий ґрунт стає проникним для повітря. У грунт призначений для ями крім органічних добрив, додають калійні і фосфорні добрива і, якщо на ділянці кислий грунт її вапнують, все добре перемішують.

За тиждень перед висаджуванням саджанця необхідно повністю підготувати яму, в центрі її потрібно насипати невеликий горбок, на нього з північного боку забитого колу розміщують саджанець і добре розрівнюють коріння по горбку.

Помилки при посадці саджанця

Дуже важливо правильно вибрати глибину посадки саджанця, його необхідно садити так, щоб коренева шийка знаходилася на рівні поверхні ґрунту. Коренева шийка груші це місце, в якому стволик, поступово переходить у корінь, на цьому місці добре видно перехід кольору стволика від буро-коричневого до світлішого. Але досить часто садівники плутають кореневу шийку і те місце в якому було зроблено щеплення.

Щоб не помилитися, перед посадкою кладуть дошку на край ями і за цим рівнем роблять позначку на вбитому колі. Дуже дрібна посадка може призвести після осідання ґрунту до оголення коренів та його підсихання, якщо посадка надто глибока, особливо на важких ґрунтах, саджанець погано росте і може зовсім загинути.

Після посадки землю навколо саджанця добре утоптують, саджанець повинен знаходитися в ямі настільки міцно, щоб його було складно висмикнути. На межі ями навколо стовбура насипають невеликий земляний валик, створюючи таким чином зручну лунку для поливу.

Відразу після закінчення посадки саджанця його необхідно полити з розрахунку 2-3 відра на рослину. Це необхідно для її осідання ґрунту і щоб ґрунт щільно прилягав до коріння. Пристовбурне коло після поливу мульчують, і саджанець прив’язують до колу.

Посадка саджанця груші

Обрізання груші після посадки

Після посадки саджанця необхідно виконати обрізання його крони для корекції співвідношення між надземною частиною та корінням. При цьому найкраще не вкорочувати, повністю видаляти окремі гілки за допомогою проріджування.

У рік посадки саджанець груші зростатиме повільно, і він майже не потребуватиме весняної обрізки. Під час зростання вегетативних частин, той період, коли формується кістяк молодого саджанця, необхідно робити мінімальну обрізку, тільки створюючи правильний скелетний каркас крони, відгинаючи зайві гілки, і переводячи їх в горизонтальне положення. Цю операцію роблять, підтягуючи гілку шпагатом стволику дерева. Цей спосіб давно відомий і призводить до прискорення плодоношення.

Leave a Comment