Чому опухають руки

Чому опухають руки

Ви можете помітити, що пальці або руки здаються більшими, ніж зазвичай. Шкіра може виглядати опухлою або блискучою, а при натисканні може утворитися вм’ятина.

Набряк виникає, коли всередині тканин накопичується рідина. Це може бути викликано безліччю факторів, у тому числі змінами температури або супутніми захворюваннями.

Набряки часто проходять без лікування. Внесення змін до способу життя може допомогти знизити частоту набряків. Як зняти набряк з пальців рук читайте за посиланням https://gitagrad.org.ua/yak-znyati-nabryak-z-palcziv-ruk.

Опухлі руки можна помітити в різні дні або після певних занять. Зверніть увагу на те, коли виникає набряк, щоб визначити причину. Було б непогано записати час доби та обставини, коли руки здаються опухлими.

Ранок

Опухлі руки зазвичай бувають вранці. Ви лежали спокійно цілу ніч. У тканинах рук може накопичитися рідина, що призведе до набряку.

Розтяжка рук на початку дня може покращити циркуляцію рідини. Ось кілька прикладів простих вправ, які варто спробувати:

  • Витягніть обидві руки над головою до стелі і затримайтеся на кілька секунд.
  • Витягніть руки перед тілом і повільно намалюйте в повітрі кола зап’ястями.
  • Обережно стисніть пальці в кулак, а потім відпустіть, повторюючи рух п’ять чи стільки разів, скільки вам зручно.

В спекотну погоду

Руки частіше набрякають у спеку, оскільки кровоносні судини розширюються. Більше крові прямує до шкіри, щоб охолодити тіло. У міру розширення судин частина їхньої рідини може потрапити в тканини рук.

Підставте кисті рук та зап’ястя під прохолодну воду. Це має зменшити набряк. Інший варіант – наповнити таз прохолодною водою і занурити руки, поки пухлина не спаде.

Уникайте одягу з щільно прилеглими рукавами, оскільки це може спричинити дискомфорт та набряк. Носіння годинників або прикрас на зап’ястях також може зменшити кровообіг. Переконайтеся, що вони досить вільні, щоб рідина могла нормально текти до рук та від них.

Після тренування

Під час занять спортом тіло нагрівається, внаслідок чого кровоносні судини набухають як у спеку, а руки розпухають. Набряк зазвичай проходить у міру остигання тіла.

Помірні вправи корисні здоров’ю. Пийте багато води до і після тренування, носіть вільний одяг, який допоможе зберігати тіло прохолодним.

Під час вагітності

Багато вагітних відзначають набряклість рук і ніг. Може допомогти вільний одяг, підтримання активності та підняття ніг у стані спокою.

Зверніться до лікаря, якщо на шкірі з’являються ямочки при натисканні або набряк викликає дискомфорт. Набряки на обличчі або навколо очей можуть бути ще однією ознакою необхідності звернутися до лікаря.

Після солоного

Ви можете помітити припухлість на руках після рясної чи солоної їжі.

Занадто багато солі може призвести до того, що клітини будуть притягувати рідину, що призведе до затримки води та набряку.

Зменшення (але не повне виключення) кількості солі в раціоні є корисним для здоров’я. Рекомендується обмежити споживання фаст-фуду, консервів та напівфабрикатів, оскільки вони містять високий рівень солі або натрію. Їжте свіжі фрукти та овочі, а для надання смаку використовуйте трави та спеції.

Вживання занадто великої кількості солі у довгостроковій перспективі може призвести до високого тиску, захворювання нирок та серцевих нападів.

Дослідження показують, що ліки від ревматоїдного артриту, такі як кортикостероїди можуть викликати затримку солі в організмі.

Чому опухають руки

Хвороба нирок

Нирки фільтрують відпрацьовану рідину та зайву воду з організму.

Якщо нирки працюють неправильно, рідина та вода можуть накопичуватися в тканинах, викликаючи набряк.

Інші симптоми, пов’язані із захворюванням нирок, включають кров у сечі, часте сечовипускання та високий кров’яний тиск.

Артрит

Ключовим симптомом артриту є набряк та скутість суглобів. Симптоми та уражені ділянки можуть різнитися залежно від типу артриту, але запальні стани артриту зазвичай вражають руки.

Суглоби пальців та зап’ясть можуть виглядати червоними та опухлими, відчуватися теплими або жорсткими. Ці симптоми можуть бути особливо помітними на початку дня.

Симптоми артриту можна полегшити зміною способу життя та домашніх засобів, таким як дотримання збалансованої дієти, відмова від куріння та відмова від надмірного вживання алкоголю.

Проте лікарі можуть призначати ліки залежно від типу артриту.

Права та ліва рука

Набряки на руках можуть з’явитися одночасно на обох руках. Можуть на одній руці і виявлятися серйознішими симптомами.

Проблеми, що виникають тільки в одній руці, можуть мати кілька можливих причин, зокрема:

Травма, ушкодження

Якщо набряк з’являється лише на одній руці, візьміть до уваги будь-які події, які могли спричинити її пошкодження. Невеликого падіння або удару може бути достатньо, щоб іноді викликати набряк або синець.

В інших випадках напруга, що повторюється, в цій галузі може призвести до набряку. Прикладами цього може бути використання вільної ваги однією рукою або перевага однієї сторони тіла при виконанні інших вправ з обтяженнями, таких як віджимання або підтягування.

Судинні проблеми у руці

В інших випадках набряк однієї руки може вказувати на проблему з кровоносними судинами, які постачають цю руку кров’ю.

Захворювання периферичних судин може викликати спазми та набряк кінцівок. Хоча проблеми можуть торкатися обидві сторони тіла, симптоми можуть проявлятися або бути помітними на одній стороні.

Синдром опухлої руки

У дослідженні 2020 року зазначається, що опухла рука є незвичайним клінічним ускладненням при внутрішньовенному введенні ліків. Повторні ін’єкції ліків в одну область тіла можуть вплинути на кровоносні судини або навколишні тканини, що може призвести до затримки рідини та набряку.

Якщо людина регулярно вводить внутрішньовенні ін’єкції у вени на руках, вона може відчувати набряк пензля на цій руці. Інші фактори можуть збільшити цей ризик, наприклад, не використовувати чисті голки або використовувати джгут під час ін’єкції.

Leave a Comment