Чому собака скиглить?

Чому собака скиглить?

Будь-якого власника собаки завжди дуже турбує, коли собака починає скиглити, будь то дорослий собака або зовсім маленьке щеня. Якою кличкою найкраще назвати собаку дівчинку читайте у цій статті https://kultura.poltava.ua/yak-nazvati-sobaku-divchinku/.

Коли собака скиглить, це часто означає, що він таким чином намагається спілкуватися з господарем.

Якщо ваш собака раптово починає скиглити, це може бути тому, що він хворий, наляканий або потребує чогось.

Дуже важливо з’ясувати причину, за якою собака скиглить. Як тільки ви зрозумієте причину проблеми, її вирішення може стати простим та очевидним.

Деякі господарі ігнорують або карають своїх собак, коли ті починають скиглити. Але слід розуміти, що плач, виття, гавкіт чи стогін, це частина собачої «мови». Собаки використовують ці звуки без слів, намагаючись щосили висловити свої проблеми та потреби людям.

Тому, якщо ваш собака скиглить, обов’язково звертайте на це увагу. Якщо ви караєте або лаєте свого собаку за те, що він скиглить, ви можете погіршити ситуацію, внаслідок чого вона буде скиглити ще більше.

Крім того, покарання собаки, коли вона намагається щось висловити, може призвести до посилення стресу та занепокоєння у тварини.

Дуже часто, коли цуценя переїжджає в новий будинок, він починає скиглити, як його залишають одного. Він щойно покинув свою сім’ю, матір, братів і сестер. Тому він звик до постійної компанії, а тепер лишився зовсім один.

Існувала теорія, яка говорила, що коли цуценята плачуть, не потрібно звертати на них уваги, щоб вони змогли швидше навчитися перебувати на самоті. Однак багато фахівців з виховання та дресирування собак вважають подібну практику сумнівною та шкідливою.

Якщо ваше щеня вилиць ночами, слід проявити розуміння і показати йому, що ви його любите, оскільки він цього дуже потребує. Дайте йому спати разом з вами, поки він не звикне до свого нового будинку.

Що б ви не робили, якщо ваше щеня скиглить, не лайте його. Переконайтеся, що у нього є безпечне місце, де його можна дати спокій, щоб він відчував себе комфортно і безпечно.

Деякі дослідження показують, що ви можете залишити цуценя на 60 хвилин, перш ніж з’являться симптоми стресу, довше однієї години – занадто багато.

Тому почніть з того, що залиште свого цуценя одного на короткий час, що дозволить йому звикнути до самотності. Якщо ваше щеня провело деякий час на самоті і не скиглив, можна заохотити його.

У більшості випадків проблема цуценя, що плаче, може бути вирішена соціалізацією і часом. Однак з дорослим собакою все набагато складніше, причини її плачу можуть бути такі:

Страх. Собака може бути наляканий з різних підстав – шум або тривожна ситуація, наприклад, коли він занадто довго залишався вдома один. У подібній ситуації собака може стає агресивною і завдати шкоди речам чи меблям. Тому, якщо вам доводиться залишати собаку одну вдома на тривалий час, переконайтеся, що вона зайнята. Є кілька іграшок, які можуть зайняти собаку як психологічно, так і фізично, наприклад іграшка типу Kong.

Необхідність. Можливо, ваш собака скиглює, тому що у нього закінчилася їжа або їй потрібно пописати. Як тільки ви вирішите ці проблеми, вона перестане скиглити. Якщо ви помітили, що ваша собака багато скиглить, тому що їй потрібно часто ходити в туалет, це може бути ознакою патології. Часте сечовипускання собак може бути ознакою інфекції або проблемами з нирками. І тут слід проконсультуватися з ветеринаром, який зможе правильно діагностувати ситуацію.

Біль. Собака відчуває біль, буде скиглити або вити, особливо в тому випадку, якщо хвороблива область стикається з чимось або зазнає тиску. Наприклад, якщо ваша собака скиглить, коли ви торкаєтеся її вуха, це може бути ознакою вушної інфекції. Якщо ви вважаєте, що вашому собаці боляче, потрібно якнайшвидше звернутися до ветеринара. Якщо собака раптово починає скиглити, припущення про біль є найімовірнішим.

емоції. Якщо собака скиглить, коли зустрічає членів сім’ї господаря або нових людей, це може бути ознакою надмірного збудження. Собаки, як і люди, виражають себе через рух та звук. Ось чому, коли собака дуже схвильована, вона може скиглити, це може бути способом прояву емоцій.

Самотність. Якщо собака скиглить, коли його залишають один, це тому, що він почувається самотньо і йому сумно.

На додаток до згаданих причин, є ще кілька, які необхідно брати до уваги, у тих випадках, коли дорослий собака починає скиглити.

Коли собака стає старшим, вона може страждати від низки змін, в основному викликаних процесами психічного та фізичного старіння.

Чому собака скиглить?

Наприклад, дорослі собаки часто скиглять ночами через те, що у них змінюється режим сну. Вони починають більше спати протягом дня, а потім уже не бажають спати вночі. Собаки – це звичайні тварини, і якщо їх щоденні звички змінюються, вони можуть відчувати стрес.

Крім того, причиною можуть бути патологічні проблеми. Наприклад, проблеми з остеопорозом і супутнім йому болем можуть призвести до того, що дорослий собака часто скиглитиме.

Крім того, літні собаки мають тенденцію до більшої дезорієнтації, що викликає у них дискомфорт і страх, які є причинами їхнього плачу. У цьому випадку рекомендується проконсультуватись з ветеринаром.

Собака скиглить – що робити?

По-перше, необхідно насамперед консультуватися з ветеринаром, щоб переконатися, що собака не страждає від патології. Якщо ж собака скиглить не від болю, слід дотримуватися таких умов:

Рекомендується приносити у свій будинок цуценя, якому щонайменше 8-10 тижнів. Це викликано тим, що щеня має провести достатній час зі своєю матір’ю, братами та сестрами, щоб правильно розвиватися. Це також допоможе щеняті легше адаптуватися в новому будинку.

Собака, що страждає від фобій, повинна бути десенсибілізована професіоналом. Рекомендуються щоденні вправи, розвиваючі іграшки та компанія для полегшення страждань від тривоги та страху.

* – Десенсибілізація – зниження чутливості організму до впливу подразників, що викликають негативну реакцію.

Необхідно ретельно стежити за тим, щоб у собаки було достатньо води та їжі, коли вона залишається на самоті.

Якщо собака скиглить від нервозності та перенапруги, особливо при зустрічі з людиною, найкраще уникати пестощів у цей момент. Це навчить собаку, що плач не приведе до пестощів.

Якщо собака не перестає скиглити, слід показати його ветеринару або кінологу, який зможе з’ясувати причину і дасть рекомендації щодо догляду та, у разі потреби, лікування собаки.

Leave a Comment