Як відрізнити імплантаційну кровотечу при вагітності від менструації

Як відрізнити імплантаційну кровотечу при вагітності від менструації

Який вигляд має імплантаційна кровотеча? Медичні експерти пояснюють, як визначити, чи кров’янисті виділення є ранньою ознакою вагітності або місячного менструального циклу.

Якщо ви думаєте і сподіваєтеся, що вагітні, поява плям на білизні може здатися початком менструації і може стати неприємним сюрпризом. Але ще не все втрачено! Можливо, що те, що ви вважаєте менструальною кровотечею, насправді є імплантаційною кровотечею, хоча скоріше це імплантаційні кров’янисті виділення (оскільки це не сильна кровотеча). Якщо на білизні є тільки мазня, можливо, ваші надії справді ось-ось збудуться. Ось чому вам важливо вміти розпізнавати різницю між імплантацією і менструальною кровотечею.  На який день циклу буває кровотеча імплантації читайте тут https://olgrad.kiev.ua/krovotecha-implantaciї-foto-i-yak-vidrizniti-vid-misyachnix-yak-viglyadaye-na-prokladci-i-na-yakij-den-pislya-zachattya-buvaye/.

У цій статті ми пояснимо, що така кровотеча імплантації, коли і чому це відбувається, і ми постараємося відповісти на найпоширеніші питання, з якими ми стикаємося, наприклад, як довго триває імплантаційна кровотеча? І найголовніше, що таке імплантаційна кровотеча?

Запліднення та його наслідки

Коли запліднена яйцеклітина імплантується в матку, що зазвичай відбувається через 10-14 днів після зачаття, іноді це призводить до втрати частини слизової оболонки матки. Відторгнення частини слизової оболонки призводить до імплантаційної кровотечі, яка може бути однією з ранніх ознак вагітності.

Але ось неприємна частина: кров, що виділяється, майже не відрізняється від звичайних кров’янистих виділень або проривних кровотеч, які можуть виникнути в середині циклу, особливо у жінок, які приймають протизаплідні таблетки або страждають на синдром полікістозних яєчників (СПКЯ).

Єдиний вірний спосіб визначити різницю – пройти тест на вагітність. Жінки так стурбовані тим, вагітні вони чи ні, вони хочуть мати точні ознаки, які потрібно шукати, але, на жаль, лише час покаже, чи настало зачаття. Імплантаційна кровотеча – дуже ненадійна ознака. Тим не менш, деякі симптоми можуть вказувати на те, що у вас може бути кровотеча імплантації.

Що таке імплантаційна кровотеча?

Плями на білизні при імплантації – це легка кровотеча, яка може статися через 6-12 днів після зачаття. Зачаття – це точка, в якій яйцеклітина і сперматозоїд зустрічаються і зливаються в одну клітину, яка називається зиготою, що зазвичай відбувається в одній з маткових труб. Протягом наступних кількох днів клітини зиготи починають розмножуватися, оскільки вона просувається фаллопієвою трубою до матки.

Подорож займає від шести до 12 днів, і необхідно, щоб клітини помножилися до того моменту, коли вони перетворилися на ембріон, здатний зариватися в слизову оболонку матки. Коли ембріон імплантується в слизову оболонку матки, може розривати дрібні кровоносні судини. Це не небезпечно і тканини гояться самі і повністю, але процес може викликати легку кровотечу. Це імплантація ембріона, момент, коли справді починається вагітність.

Який вигляд має імплантаційна кровотеча?

Кров зазвичай коричнева, рожева або чорна. Він може бути дуже світлим і іноді складається лише з кількох плям.

Як довго триває імплантаційна кровотеча?

На відміну від звичайного періоду, плямистість при імплантації зазвичай буває дуже короткою, лише один або два дні. Це час, який може знадобитися ембріону, щоб завершити процес імплантації у слизову оболонку матки.

У чому різниця між імплантаційною кровотечею та нормальним менструальним циклом?

Колір: кров від імплантаційної кровотечі коричнева, рожева або чорна; нормальна менструальна кров зазвичай яскраво-червона, особливо у перші два-три дні.

Потік: Імплантаційна кровотеча є дуже легкою і може складатися тільки з нерегулярних кров’янистих виділень. Менструація зазвичай супроводжується досить постійною кровотечею, причому в перші пару днів кровотеча досить рясна.

Тривалість: імплантаційна кровотеча рідко триває більше одного-двох днів, тоді як менструальна кровотеча зазвичай триває від трьох до семи днів.

Спазми: кровотеча при імплантації може супроводжуватись дуже легкими спазмами або відсутністю їх зовсім. У нормі менструація супроводжується сильнішими спазмами, які можуть розпочатися за кілька днів до кровотечі та тривати два чи три дні.

Терміни: кровотеча через імплантацію, швидше за все, відбудеться за два дні до наступної менструації. Ось чому так легко помилитись із часом виникнення.

Чи варто турбуватися про кровотечу під час імплантації?

Якщо кровотеча легка і припиниться протягом декількох днів, і якщо вона відбувається незадовго до терміну вашої наступної менструації, імплантаційна кровотеча – це абсолютно нормально, жінці нема про що турбуватися. Навпаки, це може бути першою ознакою того, що ви вагітні.

Інша річ, кровотеча під час вагіт ності. Не всі кровотечі є ознакою серйозних проблем, але завжди слід звертатися за медичною допомогою, якщо у вас є кровотеча, особливо якщо вона важка і супроводжується спазмами під час вагітності.

Як відрізнити імплантаційну кровотечу при вагітності від менструації

Чи варто турбуватися, якщо у вас немає кровотечі імплантації?

Тільки близько 25% жінок відчувають кровотечу через імплантацію як одну з перших ознак вагітності, тому велика ймовірність, що у вас нічого не буде. Тому відсутність імплантаційної кровотечі не є приводом для занепокоєння. Якщо ви сподіваєтеся завагітніти або відчуваєте, що вагітні, вам потрібно буде покладатися на деякі інші ознаки.

Які ще ознаки має рання вагітність?

75% жінок, які на ранніх термінах вагітності не мали імплантаційної кровотечі, напевно матимуть інші симптоми, найбільш важливим з них є добре відомий сигнал – пропущена менструація. Які ще ознаки має рання вагітність?

Зміни грудей з незвичайною хворобливістю, відчуттям тяжкості, хворобливості або поколювання або потемнінням шкіри навколо соска.

Втома, яка може розпочатися вже за тиждень після зачаття.

Ранкове нездужання, яке може статися в будь-який час дня, зазвичай складається з почуття нудоти або фактичної блювоти і може супроводжуватися раптовою відразою до знайомих смаків та запахів.

Гоовні болі, біль у спині та перепади настрою також можуть час від часу спостерігатися на ранніх термінах вагітності.

Я проходжу курс лікування безплідності. Чи буде у мене імплантаційна кровотеча?

Так, якщо ви входите в чверть жінок з імплантаційною кровотечею, незалежно від того, чи потрапляє ембріон у вашу матку через маткову трубу або за допомогою канюлі після циклу ЕКЗ, це не має значення. Для дозрівання ембріона до моменту, коли він буде готовий до імплантації, все ще потрібна така сама кількість часу. У будь-якому випадку, якщо ви проходите курс лікування безпліддя, аналіз крові підтвердить, чи ви вагітні.

Я ще не вагітна – коли мені звернутися до лікаря?

Якщо виявиться, що кровотеча, яка у вас була, коли ви сподівалися завагітніти, насправді є вашим менструальним нормальним циклом, не турбуйтеся занадто сильно. Навіть для молодих і здорових дорослих жінок ймовірність настання вагітності протягом одного менструального циклу складає всього близько 25%, тому не чекайте на миттєві результати! Зазвичай ми радимо жінкам до 35 років продовжувати спроби протягом року або шість місяців для жінок старше 35 років, перш ніж звертатися за порадою щодо фертильності.

Чи варто робити тест на вагітність, якщо є кров’яні виділення?

Будь-яка жінка, яка вела статеве життя в попередньому місяці і могла завагітніти, має пройти тест на вагітність після будь-якої нерегулярної кровотечі. Майте на увазі, що імплантаційна кровотеча завжди відбувається перед затримкою менструації. Якщо ви відчуваєте сильну кровотечу, не пов’язану з імплантацією або менструацією (наприклад, після позитивного тесту на вагітність), це може бути так звана кровотеча в першому триместрі, поширене явище, яке зустрічається у 15-25 відсотків жінок на ранніх термінах вагітності. Але це також може бути першою ознакою втрати вагітності або навіть позаматкової вагітності, потенційно фатального стану, коли ембріон імплантується поза маткою.

Leave a Comment